U Arilju je u toku gradnja fabrike za preradu voća, kompanije H&S Fruits, koja je zajednički projekat srpske kompanije “Stanić doo” iz Arilja i mađarske “Horizon Food” iz Kečkemeta, a  projekat je rezultat saradnje dve vlade, Srbije i Mađarske.

Postrojenje H&S Fruits će prerađivati voće i praviti kaše, džemove i sokove, a u planu je da počne sa proizvodnjom tokom jeseni ove godine. Vrednost investicije je oko šest miliona evra i predstavlja važan investicioni projekat u oblasti prehrambene industrije.

Kompanija će imati najmanje 25 zaposlenih, a njen kapacitet meri se sa 12 tona na sat i oko 120.000 teglica džemova nedeljno.

Prema rečima predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, koja je prethodnog vikenda posetila fabriku, cilj je da kompanija u Arilju ima proizvodnju, preradu, čitav lanac dobavljača, odnosno da pravi sokove, džemove, a da mađarski partner obezbeđuje tržišta.

Kako je kazala, fokus izvoza proizvoda ove kompanije biće na ruskom, ali i na japanskom tržištu, koje je, kako je ocenila, izuzetno zahtevno.

Projekat je rezultat saradnje Vlade Republike Srbije i Mađarske, kao i saradnje Razvojne agencije Srbije i HEPA – Mađarske agencije za promociju izvoza, a osnova za saradnju je Memorandum potpisan 2018. godine u Budimpešti, nakon zajedničke sednice srpske i mađarske vlade.

Više detalja na klikom na link.

Izbornik