Jagode se odlikuju nutritivnim vrednostima koje ih preporučuju da se nađu na trpezi svakoga ko vodi računa o svom zdravlju, kao i kilaži.
Jagode su prvo sezonsko voće koje nas obraduje tokom proleća. Osim što su izuzetno ukusne, prepune su vitamina. Ima ih sve do jeseni , a uz brojne sorte pitomih, u našim krajevima dosta je rasprostranjena i divlja jagoda
Jagoda ne sadrži mnogo kalorija, sadržaj holesterola i masti je zanemarljiv, tako da je uz unos neophodnih vitamina i minerala, ovo voće dobro i za mršavljenje. Pored beta karotena, jagode su odličan izvor vitamina C, a sadrže i vitamin E, B1, B2, B6, PP, folnu kiselina, K 13.
Od minerala, u jagodi ima fluora koji štiti zube, kalijuma koji blagotvorno deluje na bubrege, srce i kardiovaskularni sistem, ima i kalcijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa, cinka, joda, ali i hroma, broma koji je protiv nesanice, a sve uz malu količinu saharoze, pa je pogodan i za dijabetičare
Jagoda podstiče apetit, pa je preporuka da se jede pre glavnog obroka, za bolji rad jetre i tri puta dnevno. Ovo voće obiluje antioksidansima i fitonutrijentima, posebno fenolima, koji sprečavaju ili pomažu u lečenju teških i hroničnih bolesti kao što su dijabetes, kardiovaskularni problemi, maligna oboljenja, čir na želucu, doprinose smanjenju holesterola. Fenoli daju jagodama antikancerogena svojstva, a istraživanja su pokazala i da usporavaju starenje