Kupina

Moguća pakovanja gotovog proizvoda

Ona voli mesta uz ograde, rubove šuma, puteve i potoka, na neobrađenom zemljištu, najčešće kao živa ograda na osvetljenim mestima pored šuma. Raste u obliku grma, i od svega se čuva sama, svojim trnjem.

Još malo detalja

Kupine su veoma korisne za zdravlje jer regulišu probavu, jačaju imuni sistem, omogućavaju zdravo funkcionisanje srca, sprečavaju rak i endotelnu disfunkciju.

Takođe, kupine pružaju kognitivne koristi i poboljšavaju pamćenje, kontrolišu težinu, jačaju kosti, doprinose zdravlju kože, poboljšavaju vid i očno zdravlje, omogućavaju normalno zgrušavanje krvi i takođe mogu da budu korisna hrana tokom trudnoće zbog visokog sadržaja zdravih nutrijenata.

Kupine su ukusno voće koje pripada rodu Rubus genus i porodici Rosaceae koja takođe uključuje i malinu i divlju kupinu. Poreklom iz severnih oblasti sa umerenom klimom, kupina se vrednuje kao zvanično voće države Alabama i nalazi se u velikim količinama u Severnoj Americi i na Pacifičkoj obali. Drevne kulture su kupinu smatrale korovom ili divljom biljkom, a njena medicinska istorija se proteže na više od 2000 godina unazad.

Istorija otkriva tradicionalnu upotrebu ploda, lista, kore i korena kupine od strane Rimljana i Grka za lečenje brojnih zdravstvenih stanja, od blagih infekcija do otrovnih ujeda. U stvari, tokom 18. veka Grci su koristili kupinu za uspešno lečenje gihta, pa je kupina u Evropi poznata kao ,,giht bobica”. Nedavni naučni dokazi su značajno doprineli razotkrivanju terapeutskog potencijala kupine i njenoj konzumaciji širom sveta.

Pogledajte još proizvoda

Izbornik